Termőhelyek - Ahol a bor születik

Korábban már utaltunk rá, hogy a bor mennyire szorosan kapcsolódik ahhoz a helyhez, ahol a szőlő terem. Ez nem kizárólag az éghajlat és a talaj egyediségeire vonatkozik, hanem ugyanúgy igaz az ott élő emberekre és az általuk használt technológiákra, hiszen ezek mind rányomják a bélyegüket a bor stílusára. Elég, ha csak a termesztés során alkalmazott különböző praktikákra vagy a hordókra gondolunk, melyek mindegyike mögött évszázadok kulturája és hagyománya áll, főleg az óvilágban. Hiába jöttek-mentek a háborúk és változtak meg a határok, ezek a dolgok örökérvényűek maradtak. A német nyelvű elzászi címkék, a latin Jupiter véréből származó Sangiovese elnevezés vagy a Brit kereskedelemre felépült Bordeaux mind ezt támasztják alá.

Legkésőbb a kurzus előtt 1 héttel minden jelentkező számára elküldünk egy információs csomagot. Ennek megtanulása teljesen fakultatív, hiszen a kóstoló e nélkül is élvezhető, mégis ha valaki tanulni szeretne, akkor hasznos háttéranyagokat találhat benne. Az információs csomag A5-ös méretű, és egy standard, L-méretű filofax mappába lefűzhető, (www.kalendart.hu) így aki szeretné, annak az utazások végére egy komoly boros könyve gyűlik össze.

A maximális létszám: 16 fő
Ára: 6800,- Ft/fő/alkalom

Időpont: Október 20. | péntek | 19:00
Kezdési időpont: 19:00 (érkezés 18:30-tól)
Várható befejezés: 21:00
Helyszín: Városi Vendégház (Fő tér 12.)

Az utazás programja

Egyfajta Orient Expressként végigrobogunk az ősi kontinensen, hogy elindulva Portugália atlanti partjától, átvágjunk a kontinens belsején, majd azt kelet felé elhagyva megérkezzünk a szőlőtermesztés bölcsőjébe, Grúziába. Közben persze egy kicsit csalunk, mert felugrunk a Rajna meredek völgyeibe, és lenézünk az olasz csizma aljába is. Még szerencse, hogy valójában nem vonattal kell utaznunk - legalábbis ezúttal.

Borok és Régiók

Fehérek:

Ausztria - Grüner Veltliner • Németország - Riesling • Spanyolország - Viura, Cava • Portugália - Vinho Verde • Elzász - Gewürztraminer • Erdély - Királyleányka

Vörösek:
Burgundia - Pinot Noir • Rhone - Syrah • Olaszország - Barolo • Chianti, Valpolicella • Grúzia - Saperavi