Szőlőfajták

A Bor ízének ha nem is egyetlen, de kétség kívül a legfontosabb meghatározója az a szőlő, amelyikből készül. Világszerte számtalan szőlőfajtát termesz- tenek és még a jelentősebb, legalább helyben ismert borszőlőkből is több mint 1000 féle létezik. Nálunk Magyarországon is tucatnyi található meg olyan fajtákból, amelyről a határainkon túl csak a szakértők hallottak. Elég, ha csak a juhfarkra vagy a kadarkára gondolunk. Ugyanakkor létezik egy “nagy 12-es” lista, ami a világszerte legismertebb és legfontosabb 6 fehér- és 6 kékszőlőt tartalmazza. Érdekesség, hogy nekünk magyaroknak a felsorolt fajták fele valószí- nűleg ismeretlen, pedig nem véletlenül kerültek fel éppen ezek a listára – az ismertük ugyanis a belépő egy világkörüli utazáshoz. Emellett ez az alkalom jó lehetőséget kínál a kóstolás alapjainak elsajátítására is. 

Legkésőbb a kurzus előtt 1 héttel minden jelentkező számára elküldünk egy információs csomagot. Ennek megtanulása teljesen fakultatív, hiszen a kóstoló e nélkül is élvezhető, mégis ha valaki tanulni szeretne, akkor hasznos háttéranyagokat találhat benne. Az információs csomag A5-ös méretű, és egy standard, L-méretű filofax mappába lefűzhető, (www.kalendart.hu) így aki szeretné, annak az utazások végére egy komoly boros könyve gyűlik össze.

A maximális létszám: 16 fő
Ára: 6800,- Ft/fő/alkalom
Kezdési időpont: 19:00 (érkezés 18:30-tól)
Várható befejezés: 21:00
Helyszín: Ferenczy Múzeum, Kossuth Lajos u. 5

Program

A nagy 12 mindegyike ugyan már az egész bolygónkat meghódítot- ta, de azért fontos, hogy megis- merjük az eredetüket. A kóstoló során ezért ellátogatunk a fő hírességek szülőföldjeire, – hogy lássuk pl. honnan is indult hódító útjára a Tempranillo vagy a Pinot Noir –, illetve azon vidékekre is, ahol igazi otthonára talált egy- egy fajta. Na éss természetesen azért kóstolunk itthonról is pár tételt.

Kóstolt fajták

Fehérek: 
Chardonnay • Sémillon • Sauvignon Blanc • Riesling • Chenin Blanc • Viognier

Vörösek: 
Merlot • Cabernet Sauvignon • Syrah • Grenache • Pinot Noir • Tempranillo

Érintve, de később kóstolva:
Pinot Blanc • Pinot Gris • Ugni Blanc • Cabernet Franc • Gewürztraminer • Muscat • Barbera • Sangiovese • Nebbiolo • Zinfandel