VÉRTANÚBÓL KÉPREGÉNYHŐS

Képregény-bemutató //  Workshop

Június 8. csüt. | 19:00 | Offline Center

Kucsera Ferenc káplán 1919. június 25-én vértanúságot halt. A szentendreiek fellázadtak a kommunista terror ellen. A vörösök letratóztatták a helyi káplánt, Kucsera Ferencet, azt gondolván, hogy ő biztosan tudja, ki adta meg a jelet a lázadásra, ki verte félre a harangot. Kucsera, a kegyetlen vallatások ellenére sem adta ki a nyolc gyermekes harangozót, így halálra ítélték és a Duna-parton kivégezték. Élete és önfeláldozó halála példaképpé teszi őt mindannyiunk számára: áldozatot hozott a közösségért és a hitért. Ma ő Szentendre hőse.

Egyesületünk kezdeményezésére életéből és áldozathozatalából képregény készült, a képregény grafikáiból kiállítást rendezünk. A megnyitót követően Kucsera Ferencről, hitről, áldozatvállalásról, hősiességről és az aktuális képregényről beszélgetünk vendégeinkkel, majd az este zárásaként "Krizbo", a képregény rajzolója gyakorlati módon is bemutatja, hogy készült a Kucsera-képregény.

KUCSERA Ferenc Megemlékezés

Kucsera Ferenc (1892-1919) // Szentendre hőse

Június 25. vas. | Péter-Pál templom előtt | 10:00-10:45

1. Kucsera Ferenc megemlékezés

10:00 órakor megemlékezés a Péter Pál utcai Kucsera Ferenc emléktáblánál, majd katonai fúvószenekar kíséretében levonulunk a kereszthez. Hozz magaddal egy szál virágot!

A program tervezett ideje: 10:00-10:30

2. Kucsera Ferenc kvíz

Június 1-től a szentendrei iskolákban az említett képregénnyel és egy hozzá kapcsolódó kvízzel hívjuk fel a figyelmeteket Kucsera Ferenc személyére, mellyel bemutatjuk áldozatvállalását, hitét. A helyes megoldások közül sorsolunk és az értékes nyereményeket az ünnepség végén átadjuk! Keressétek az iskoláitokban a képregényeket június 1-től! 😉

A nyeremények átadásának tervezett időpontja:
Június 25. vasárnap a megemlékezést követően a Kucsera-keresztnél | Kb. 10:30-10:45

I. Nagy Szentendrei Számháború

Hadijáték Kucsera Ferenc tiszteletére

SZEPTEMBER | Duna Korzó (Kucsera-kereszt)

Kedves Fiatalok és Felnőttek!

Ha elmúltál 10 éves, jelentkezz a Nagy Szentendrei Számháborúra és hozz magaddal minél több barátot, osztálytársat vagy közösségi csapattársat. Legyetek együtt részese egy nagyszabású, izgalmas játéknak, vegyétek birtokba Szentendre belvárosát és nyerjétek meg a csatát a csapattal! Kérjük, jelezd részvételi szándékodat az alábbi jelentkezés menüpont alatt.

Mindent bele, mert csak egy kör van!