Érettségi // 04.27. | 19:00

Román-francia-belga dráma, 128 perc, 2016

Egy középkorú, megbecsült román orvosnak egyetlen igazi életcélja van, hogy 18 éves lányát az érettségi után külföldre tudja küldeni taníttatni. A kis erdélyi városban dolgozó doktor vágya beteljesülni látszik, hiszen lánya megkapja a külföldi ösztöndíjat, amihez csupán egy eredményes érettségire van szüksége. Az írásbeli érettségik előtti napon azonban szörnyű dolog történik, lányát majdnem megerőszakolják, és meg is sérül a támadásban. A tinédzser sokkos állapotba kerül, ami miatt kétségessé válik a másnapi vizsga sikere, és egyáltalán, az azon való részvétele. Az apa azonban szinte görcsösen ragaszkodik elképzelt tervéhez és komoly erkölcsi döntést kell hoznia, mely ellentmond mindannak, amire korábban tanította a lányát. A román bürokrácia korrupt útvesztőit kihasználva megpróbálja kiskapuk segítségével elintézni a dolgokat?

P. Frész Timóteus

Timóteus atya ferences szerzetes, pap, német–hittan szakos tanár, 2014 szeptembere óta a Ferences Gimnázium igazgatója. Az evangélium örömhíréből merítve rendkívül pozitív életszemlélete van, így a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetben is tud biztató, jó tanácsot adni.
A katolikus hit és erkölcs tanainak továbbadásán fáradozik olyan módszerekkel, amelyekkel az ifjúság számára élményszerűvé, érthetőbbé, „kézzelfoghatóbbá” teszi mindezt. Fontos számára, hogy ne csak mint tananyag találkozzanak a gyerekek e kérdésekkel, hanem gyakorlati szempontból is próbáljanak elmélyülni benne, hogy képesek legyenek majd életük során a Mennyei Atya gondoskodásában bízva jó döntéseket hozni.