Snowden a filmklubban | Nyisd ki a szemed! | 2016.09.29.

A Szentendre Barátai Egyesület egyik fontos célkitűzése a szentendreiek kimozdítása otthonukból érdekes, vonzó programokkal. Az a film, amellyel az egyesület filmklubja, a Nyisd ki a szemed! debütált, valóban sokak érdeklődésére tarthat számot – a Snowden. A telt házas rendezvény szakmai vezetője, Sergő Z. András filmkritikus, a vetítést követő beszélgetés vendége pedig Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója volt.

img_6792

A háromszoros Oscar-díjas rendező és forgatókönyvíró, Oliver Stone New Yorkban mutatta be nemrég Snowden című új filmjét, amely az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség bizalmas dokumentumait kiszivárogtató és a lehallgatási ügyeket nyilvánosság elé táró Edward Snowdenről szól. Pontosabban az ő életének 2004 és 2013 közötti eseményeiről.

A film máris nagy vitákat váltott ki az amerikai elnökválasztás idejére való időzítése, és témaválasztásának aktualitása miatt is.

img_6790

Sergő Z. András és Orbán Balázs a vetítést követő beszélgetésben a film tanulságairól beszéltek. Véleményük szerint Oliver Stone a történetből egy hősi eposzt készített, amelyben a főhős alakja egyoldalú, nem eléggé árnyalt. A rendező olyan izgalmas kérdések mellett ment el, mint hős-e vagy áruló Snowden? Esetleg naív idealista, aki nem számolt tettének drámai hatásaival, vagy csak politikai befolyást akart szerezni magának? Mi a kapcsolat a WikiLeaks, Julian Assange és a Snowden-ügy között? A filmben 2013-ban ér véget a történet, mi történt azóta, mi van Snowdennel? Mi lesz a sorsa, ha lejár a moszkvai tartozkodási engedélye? Orbán Balázs véleménye szerint a propagandisztkusnak is nevezhető film célja Snowden Moszkvából való hazatérésének segítése. Része annak a nemzetközi kampánynak, amely azt akarja elérni, hogy Obama amerikai elnök, elnöksége utolsó gesztusaként kegyelmezzen meg neki.

img_6794

Az izgalmas kérdéseket feszegető beszélgetésben szó került az állam hangsúlyos szerepéről, a fékek és egyensúlyok meglétéről, az állampolgári kontroll fontosságáról. Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy a 21. században az erő és a hatalom legfontosabb forrása az információ. Minden olyan ügy kapcsán, mint Snowdené is, a politikai hatalomba vetett bizalom rendül meg. Ezért van ennek a témának az egész világon különösen nagy jelentősége.

A filmklub következő programja „A vizsga” című film vetítése lesz november 3-án, amelynek meghívott vendége Köbli Norbert forgatókönyvíró lesz.

Rappai Zsuzsa

img_6798

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük