Plein air mesterkurzus a Duna partján | KREÁTOR #1

Mindannyiunkban rejlik kreativitás, s él a vágy, hogy kikapcsolódásként, új elfoglaltságként, akár csak örömforrásként fessünk, vagy magunk készítsünk ajándékot, tárgyat, bármit. Mert elgépiesedett „mindent készen kapok” életünkből ez kimaradt. Erre a felismerésre épül a Szentendre Barátai Egyesület most induló Kreátor – alkotóműhely felnőtteknek programsorozata is, amely lehetőséget kíván teremteni az alkotásra, a szabadidő kreatív eltöltésére. A havonta szervezett programokon megnyílnak a kézműves és gasztronómiai alkotóműhelyek a résztvevők előtt – plein air tájfestés, pólófestés, adventi koszorúk és kopogtatók, valamint házicsoki és koktél készítése egyaránt elsajátítható ezeken.

A Kreátor-programok vezetője Dudás-Urbán Krisztina, az Egyesület partnerei pedig a Lakástárlat Alapítvány és a különféle szentendrei alkotóműhelyek.


Az szinte kézenfekvő, hogy a festők városában a festészet nyitja a sort. 2016. október első napján egy lelkes csoport kelt át a kishajón a Szentendrei szigetre, hogy Bihon Győző festőművész irányításával vászonra festhesse azt a látványt, ún. ősmotívumot, amelyet festők generációi örökítettek meg – Szentendre talán legszebb nézetét, amely a Duna korzó színpompás házsorát és a föléjük magasodó 4 templom tornyát egyszerre mutatja.
A program résztvevőit a szervezők ellátták a festéshez szükséges kellékekkel: festőállványt, vakrámára feszített vásznat, ecsetet, festéket, fixatőrt, rongyot kaptak. Sőt finom gyümölcsökkel, rágcsálnivalókkal, üdítővel megrakott asztal is termett hamar.

img_6762
A 19. század festőinek hagyományát követő művészcsapat a szabadban, a Duna mellett helyezte el a festőállványokat – most derült ki, hogy nem is olyan könnyű azokat felállítani! A plein air festéshez az időjárás is tökéletesnek bizonyult – ragyogó napsütésben, szikrázó kék ég alatt dolgozhattak a résztvevők. Volt, aki először vett ecsetet a kezébe, volt, aki már gyakorlott volt. Az indíték azonban közös volt mindenkiben – a régóta dédelgetett vágy a festés után.
Bihon Győző instrukciói mindenki számára hasznosak voltak. Hogyan válasszunk témát, mi dönti el egy kép formátumát, miként kezdjünk egy kép festéséhez, mi annak sorrendje, hogyan keverjük ki a színeket?
Elmélyült munka kezdődött. Bihon miközben maga is festette a kiválasztott témát, a Blagovestenszka templomot a Görög utca felől, tanácsokat adott, korrigált, ahogy egy igazi mester teszi. A foltszerűen feltett színekből és formákból lassan kibontakoztak a jobbnál jobb képek. Örömfestés volt ez a javából!

img_6776
Az alkotók büszkén tartották szép képeiket – egy jó hangulatú, remek délelőtt eredményeit – a program végén készült közös fotón. Bihon Győző pedig a helyszínen készült alkotását felajánlotta a Szentendre Barátai Egyesület számára.

Rappai Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük