Indák, pitypangok, tulipánok | KREÁTOR #2

Egyesületünk kezdeményezésére Dudás-Urbán Krisztina szervezésében indult útjára a Kreátor alkotóműhely programsorozat Szentendrén. A havi rendszerességgel jelentkező kurzusok közül ezúttal Siptár Réka útmutatásaival a ruhafestést próbálhatták ki a résztvevők.

img_7393

Réka Péter-Pál utcai kicsiny üzlete, a Siptár ruhatár hamar megtelt, sőt a nagy érdeklődés miatt még egy délutáni alkalmat is be kellett iktatni. A programra jelentkező hölgyeket vendéglátásként sütemény, bor és szörp fogadta.  Ráhangolódásképpen ihletett lehetett meríteni a sárközi bútorokat, a magyar reneszánsz és barokk hímzéseket bemutató kiadványokból és más kötetekből, na meg a helyszínen lévő Siptár-ruhák motívumvilágából is. Először mindenki kapott hat különböző színű Siptár-címkés textilfestéket, majd próbaként egy színes pamutdarabra a résztvevőknek a nevüket kellett a tubussal felfesteniük. Volt akinek rögtön gyöngybetűi lettek, míg másoknak szokni kellett a tubusos technikát. A háromórás foglalkozás következő lépéseként a mintákat találták ki a résztvevők. Réka adott néhány szempontot az alkotáshoz, de nem voltak elvárások, mindenki szabadon próbálkozhatott. Ez a technika elsősorban a vonalas, stilizált formáknak kedvez. Így születtek meg a színes indák, pitypangok, tulipánok, falevelek, kerek és nyújtott formák.

Az egyik résztvevő, Brigitta elmondta, hogy húsz éve Pécsett még gimnazista korában vette meg magának az első Siptár-ruhát, azóta számtalan kedvenc viselete származik Rékától. Most az óvodai munkaruháját hozta el megfesteni. Katalin eddig Szentendrén kívül találta meg a különböző kézműves foglalkozásokat: tanult könyvkötészetet, kosárfonást, gyöngyfűzést. Nagy örömmel vette hogy, ezentúl nem kell messzire mennie.  Ildikó nem tartja magát ügyesnek, eddig csak a keresztszemes hímzéssel próbálkozott. Szerinte nem az a lényeg, hogy csuda szép legyen a „műve”, hanem az, hogy sajátmaga csinálta, az övé. – Mindenki fejében van egy világ. Az alkotási folyamatban a személyiség az, ami megmutatkozik – mondja Ildikó barátnője, aki javasolja, hogy a helyi művészek bevonásával lehetnének ötvös, tűzzománc, üvegfestő alkalmak is a Kreátor alkotóműhelyben. Ibolya eddig nem kreatívkodott, pótolni szeretné az elmaradtakat, készül a nagymamaszerepre, ahol az unokáját szeretné minél több praktikára megtanítani.  Egymást kicsit megismerve gyorsan telt az idő, a gyakorlást követően a hölgyek elkészíthették egyedi díszítésű pólóikat, amit aztán nagy örömmel hazavihettek.

Szondy Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük