Bemutatkozunk – Interjú Benes Edvárddal

Figyelmetekbe ajánljuk a SzeVi interjúját, amelyet Egyesületünk elnökével, Benes Edvárddal készített.


 

Pár hónapja alakult a Szentendre Barátai Egyesület, amely az alapítás óta eltelt rövid idő ellenére már a negyedik nagyszabású programját szervezte meg Szentendrén. Legutóbbi rendezvényük, a Jótékonysági Családi Piknik kiválóan példázta, mit jelent ma valódi közösséget szervezni. Az Egyesületről, és annak programjairól Benes Edvárdot, a Szentendre Barátai Egyesület elnökét kérdeztük.

IMG_3745

A Jótékonysági Családi Piknikkel robbantatok be a köztudatba. Honnan kezdődik a történet, mi az Egyesület célja?

Lelkes szentendrei családok összefogásából indult az egyesület 2016 tavaszán. Mindannyian tudjuk, érezzük, hogy Szentendre egy rendkívüli hely, ahol jó élni, nagyszerű a közösség, rengeteg a tenni akaró, kreatív, energikus ember. Városunk polgárának lenni semmivel sem összehasonlítható, remek dolog. Ha patetikus akarnék lenni azt mondanám: Szentendre Magyarország szebbik énje színes hagyományával, sokgyermekes fiatal családjaival, rengeteg műemlékével, megszámlálhatatlan művészével. Egyszóval Szentendrén érdemes élni és érdemes tenni is érte, alakítani, kihozni  belőle azt, ami jól kitapinthatóan benne van: a remek közösséget, a tenni akarást, a kreativitást. Célunk egy erős közösséget szervezni, jó programokat kínálni és jó ügyeket szolgálni Szentendrén.

 

IMG_3764Mit jelentett számotokra a nagysikerű Piknik? Hogyan értékelitek utólag a rendezvényt?

A Jótékonysági Családi Piknik egy olyan rendezvény volt, amely tükrözte az Egyesület szellemiségét: amellett, hogy rengeteg sokféle értékes embernek és emberrel közösen szerveztünk egy felhőtlen, családias hangulatú békebeli vasárnapi pikniket, jó ügyet is szolgáltunk: az idei hagyományos Karitász tábor kiadásaihoz csaknem 250.000 Ft-tal tudtunk így hozzájárulni, amellyel rászoruló szentendrei gyermekek üdültetését segítettük.

Elvárásainkon felül vizsgázott a jótékonysági akciónk. A pikniken tapasztalt közösségi összefogás és aktivitás bebizonyította, hogy van létjogosultságunk Szentendrén. Ráébresztett bennünket, hogy minden emberben ott rejtőzik a tenni akarás, csupán a lehetőséget keresi.

 

IMG_3615Számos egyesület van Szentendrén. Miben vagytok mások? Hol helyeznétek el magatokat a palettán?

Egyesületünk nyitott mindenki számára, aki szeretne jó közösségbe tartozni vagy tenni azért, hogy mi, szentendreiek jól érezzük magunkat városunkban, közös értékeinket ápolva: a családot, a közösségeket, a nemzeti és helyi hagyományokat. A fiatal családokat kevesen képviselik markánsan, márpedig Szentendre egyre inkább fiatalodó város. Számunkra Szentendre nem csupán a lakóhelyünk, hanem a múltunk, a jelenünk és a jövőnk. Olyan programokat szervezünk, amelyekben lehetőséget kínálunk az értékteremtésre, amelyeken keresztül erősítjük a helyi kultúrát, a természeti és épített környezet iránti tudatos felelősségvállalást, amelyek apropót szolgáltatnak közösségünk méltatlanul elfeledett hőseinek megismerésére. Nem csupán szeretni kívánjuk lakóhelyünket, hanem alakítani, formálni is akarjuk jövőjét. Programjainkra örömmel várunk mindenkit, aki céljainkkal azonosulni szeretne.

 

IMG_3704Milyen fontosabb eseményeket terveztek a közeljövőben?

Két eseményt emelnék ki nyári programjaink közül. A június 25-i rendezvényünkkel egy igazi szentendrei hősre, Kucsera Ferencre emlékezünk. Szentendre városa 1919-ben felkelt a szabadságáért, ezt azonban a Budapestről érkező vörösök kegyetlenül leverték. Első áldozatuk a csupán 27 éves Kucsera Ferenc káplán volt, aki nem volt hajlandó elárulni annak a nyolc gyermekes kőművesnek a nevét, aki a felkelésre jelt adó harangot meghúzta, ezért a Duna-partra vonszolták és hidegvérrel agyonlőtték. Sírját másnap virágerdő borította, amit a szentendreiek vittek oda titokban.

Nyár végére pedig a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretein belül „Kóstoljon bele Szentendrébe” elnevezéssel több napos programot szervezünk a Városi Vendégházban. A kulturális és kulináris élmények mellett füzetgyűjtési akciót hirdetünk, így segítjük majd tanévkezdéskor a nagycsaládosokat.

A részleteket egyesületünk facebook oldalán (@szentendrebaratai) fogjuk közzétenni. Aki nem akar lemaradni, kövessen bennünket! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük